27 april

Boxtel Vooruit verzorgt in samenwerking met de gemeente Boxtel het programma en de optredens.

Koningsdag – Gedecoreerden

Traditioneel nodigt de gemeente Boxtel, de dag vóór Koningsdag, alle bewoners die een Koninklijke onderscheiding krijgen uit wat natuurlijk een feestelijke ontmoeting is met familie, vrienden en bekenden. Op Koningsdag zelf wordt aan alle gedecoreerden, door de gemeente, een programma aangeboden.

Bron: Jan van der Steen

De ontvangst van de gedecoreerden is van de Markt verplaatst naar de aula van het Sint Lucas aan de Burgakker. Het programma op Koningsdag duurt van 10.00 tot ongeveer 12.30 uur. De ontvangst van de nieuwe gedecoreerden op de dag vóór Koningsdag blijft wel in de Raadzaal gehandhaafd. 

Voor 2023 is het programma op Koningsdag als volgt:

  • Ontvangst met koffie/thee om 10:00 uur
  • Toespraak van de burgemeester met de vermelding welke gedecoreerden het afgelopen jaar zijn overleden en welke nieuwe gedecoreerden een Koninklijke Onderscheiding hebben gekregen
  • Het heffen van het glas
Bron: Rijksoverheid
  • Een toespraak van Jas de Keistamper om ca. 10:45 uur
  • Een optreden van de gezamenlijke harmonieën om ca. 11:15 uur
  • Een vendelgroet door gilde Sint-Barbara en Sint-Joris om ca. 12:00 uur
  • Dankwoord

Alle gedecoreerden ontvangen, enkele weken voor Koningsdag, een persoonlijk uitnodiging van de gemeente Boxtel om hierbij aanwezig te zijn.

Overzicht van Activiteiten

Op deze kalender staan de activiteiten voor 2022, waarbij Boxtel Vooruit de organisatie in handen heeft en/of direct bij betrokken is. Wil je meer weten over de activiteiten, kijk dan gerust verder!

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en het feit dat we sindsdien in vrijheid leven. Op deze dag staan we ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Eénmaal in de 5 jaar organiseren we in Boxtel activiteiten op Bevrijdingsdag.  Op 5 mei 2025, de eerstvolgende lustrumviering, staan we weer uitgebreid stil bij bevrijd Boxtel met activiteiten voor jong en oud.

Stapel op Sint

In 2015 heeft de Sint, kasteel Stapelen uitgezocht om te komen overnachten tijdens zijn bezoek aan Boxtel en omstreken. De schoolgaande kinderen (tot en met groep 3) uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde krijgen de mogelijkheid om met de klas het kasteel te bezoeken.

Intocht Sinterklaas

In opdracht van de Gemeente Boxtel en in goed overleg met de Sint en zijn Hoofdpiet lukt het ons om de dag na de landelijke intocht, de Sint en zijn pieten te verwelkomen in Boxtel. Dit jaar zal de Sint op zondag 13 november arriveren in Boxtel.

Kampina herdenking

Op de derde zondag van oktober herdenken we de bevrijding van Boxtel in natuurgebied “Kampina”, aan De Roond in Boxtel: de Kampina herdenking. In de Kampina werden Airborne’s verborgen gehouden en is ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen om de Airborne’s onder te brengen een monument opgericht.

Nationale Dodenherdenking

Jaarlijks herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties. Na een woorddienst in de Sint-Petrusbasiliek wordt de herdenking voortgezet bij het Indië-monument (op de Koppel) en worden er kransen gelegd op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk.

Koningsdag – Gedecoreerden

Traditioneel nodigt de gemeente Boxtel de dag vóór Koningsdag, de bewoners uit in de raadszaal, die een Koninklijke Onderscheiding krijgen. Uiteraard een spannende maar bovenal een feestelijke ontmoeting met familie, vrienden en bekenden. Op Koningsdag zelf worden alle gedecoreerden van de gemeente uitgenodigd voor een programma in de aula van het St.Lucas aand de Burgakker.

Boxtelse Oranje Feesten

De Boxtelse Oranje Feesten vinden plaats op 26 en 27 april op de markt. Na jaren komt dit jaar ook de Oranjebraderie weer terug en wel op zondag 30 april. De Boxtelse Oranje Feesten zijn een initiatief van Sichting Fistie Fijn (bestaande uit verschillende horeca ondernemers) en Boxtel Vooruit.

Koningsdag – Vrijmarkt & Kinderspelen

Activiteiten voor de kinderen zijn onlosmakelijk verbonden met Koningsdag, naast de landelijke Koningsspelen houden we dit jaar in Boxtel de Kingsday Games!

Palmpaasoptocht

Sinds 1960 wordt in Boxtel een Palmpaasoptocht gehouden. Een kleurrijke stoet van kinderen met allemaal een zelfgemaakte palmpaasstok gaan een lentegroet brengen aan de burgemeester. De stoet vertrekt om 12.00 uur, weer of geen weer, bij Residentie de Dommel aan het Molenpad onder muzikale begeleiding van het leerlingenorkest van de Gildebondsharmonie.