2 april 2023
Wil je een palmstok maken? Bekijk de PDF onderaan de pagina.Palmpaasoptocht
Sinds 1960 wordt in Boxtel een Palmpaasoptocht gehouden. Een kleurrijke stoet kinderen met een zelfgemaakte palmpaasstok gaat een lentegroet brengen aan de burgemeester. De stoet vertrekt om 12.00 uur, vanaf Residentie de Dommel aan het Molenpad. Weer of geen weer! De stoet wordt muzikaal begeleid door het leerlingenorkest van de Gildebondsharmonie.

Palm , Palm-Pasen, Eikoerei. Over ene zondag, dan krijgen wij een ei. Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei!”
Voor de 63e keer wordt in Boxtel een Palmpaasoptocht gehouden. Een paar honderd zingende kinderen met versierde palmstokken vormen een kleurrijke stoet die start bij Residentie de Dommel aan het Molenpad en eindigt op de Markt. Voorafgaand aan de tocht krijgen alle kinderen die een palmpaasstok hebben meegebracht, een lotje aan hun stok.

Om precies 12.00 uur, weer of geen weer, vertrekken de kinderen, onder muzikale begeleiding van de Leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie naar het gemeentehuis aan de Markt om de traditionele lentegroet te brengen aan de burgemeester.
Na het zingen van het Gloria Laus en het Palm, Palmpasen door alle aanwezigen wordt er ieder jaar een vrijwilligersorganisatie uitgenodigd. De vrijwilligersorganisatie wordt in het zonnetje gezet en krijg de gelegenheid om iets te vertellen over de organisatie. Vervolgens zal de burgemeester de deelnemende kinderen trakteren op een chocolade paasei. Ook zal de burgemeester de loting en de prijsuitreiking verzorgen voor de mooiste palmstok.
Historie
Boxtel is een van de weinige plaatsen in Nederland waar de palmpaasoptocht in ere wordt gehouden. De Heemkundige Studiekring onder bezielende leiding van voorzitter Piet Doornbosch zorgde er in 1960 voor dat de eeuwenoude traditie nieuw leven werd ingeblazen.

“Palmpasen is het feest aan het begin van de goede week. Officieel wordt op palmzondag de glorierijke intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Hij werd daar door een mensen massa ingehaald als koning van Israël. Een paar dagen later zou hij door diezelfde massa naar zijn executieplaats worden begeleid.
Vroeger werd Palmpasen veel uitbundiger gevierd dan nu. Toen viel er in vrijwel iedere gemeente waar katholieken woonden wel iets te beleven…
De optocht van Palmzondag is historisch gegroeid uit de processie die dan in en rond de kerken werd gehouden ter herdenking van de intocht van Jezus in Jeruzalem. In de middeleeuwen trok deze processie heel de plaats door. Het was toen gebruikelijk om een houten ezel, met daarop een Christusbeeld, in de stoet mee te voeren. Achter het Christus-figuur volgden 12 mannen, die de apostelen uitbeelden, en heel veel kinderen met versierde palmtakken. De palmtakken als herinnering aan de geestdrift en de blijheid van het volk van Jeruzalem.

Ook in Boxtel was in de middeleeuwen sprake van een Palmpaasoptocht. Uit oude archiefstukken (± 1610) van de St. Petruskerk blijkt, dat er op Palmzondag al kinderen met palmtakken door de kerk trokken. Ze zongen de Latijnse lofzang Gloria Laus zongen en kregen na afloop een traktatie.
Alle kinderen uit de gemeente Boxtel worden via de peuterspeelzalen en basisscholen uitgenodigd om aan deze palmpaastraditie deel te nemen. Ze ontvangen informatie over de geschiedenis van deze traditie en er wordt uitgelegd hoe ze een (Boxtelse) Palmstok kunnen maken.
De Palmstok
De stokken worden versierd met gekleurd papier, noten, rozijntjes, dadels, vijgen, pinda’s, chips, snoep en sinaasappels. In het midden hoort een haantjepik, die net als de koningsringen bij de Boxtelse bakkers besteld kunnen worden.
De snoeistokken zijn ook dit jaar beschikbaar gesteld door E. van Roosmalen Boomverzorging. De vrijwilligers van het MUBO (Museum Boxtel) hebben de kinderen begeleid bij het versieren van de Palmstokken.
Overzicht van Activiteiten
Op deze kalender staan de activiteiten voor 2022, waarbij Boxtel Vooruit de organisatie in handen heeft en/of direct bij betrokken is. Wil je meer weten over de activiteiten, kijk dan gerust verder!
Bevrijdingsdag
Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en het feit dat we sindsdien in vrijheid leven. Op deze dag staan we ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Eénmaal in de 5 jaar organiseren we in Boxtel activiteiten op Bevrijdingsdag. Op 5 mei 2025, de eerstvolgende lustrumviering, staan we weer uitgebreid stil bij bevrijd Boxtel met activiteiten voor jong en oud.
Stapel op Sint
In 2015 heeft de Sint, kasteel Stapelen uitgezocht om te komen overnachten tijdens zijn bezoek aan Boxtel en omstreken. De schoolgaande kinderen (tot en met groep 3) uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde krijgen de mogelijkheid om met de klas het kasteel te bezoeken.
Intocht Sinterklaas
In opdracht van de Gemeente Boxtel en in goed overleg met de Sint en zijn Hoofdpiet lukt het ons om de dag na de landelijke intocht, de Sint en zijn pieten te verwelkomen in Boxtel. Dit jaar zal de Sint op zondag 13 november arriveren in Boxtel.
Kampina herdenking
Op de derde zondag van oktober herdenken we de bevrijding van Boxtel in natuurgebied “Kampina”, aan De Roond in Boxtel: de Kampina herdenking. In de Kampina werden Airborne’s verborgen gehouden en is ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen om de Airborne’s onder te brengen een monument opgericht.
Nationale Dodenherdenking
Jaarlijks herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties. Na een woorddienst in de Sint-Petrusbasiliek wordt de herdenking voortgezet bij het Indië-monument (op de Koppel) en worden er kransen gelegd op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk.
Koningsdag – Gedecoreerden
Traditioneel nodigt de gemeente Boxtel de dag vóór Koningsdag, de bewoners uit in de raadszaal, die een Koninklijke Onderscheiding krijgen. Uiteraard een spannende maar bovenal een feestelijke ontmoeting met familie, vrienden en bekenden. Op Koningsdag zelf worden alle gedecoreerden van de gemeente uitgenodigd voor een programma in de aula van het St.Lucas aand de Burgakker.
Boxtelse Oranje Feesten
De Boxtelse Oranje Feesten vinden plaats op 26 en 27 april op de markt. Na jaren komt dit jaar ook de Oranjebraderie weer terug en wel op zondag 30 april. De Boxtelse Oranje Feesten zijn een initiatief van Sichting Fistie Fijn (bestaande uit verschillende horeca ondernemers) en Boxtel Vooruit.
Koningsdag – Vrijmarkt & Kinderspelen
Activiteiten voor de kinderen zijn onlosmakelijk verbonden met Koningsdag, naast de landelijke Koningsspelen houden we dit jaar in Boxtel de Kingsday Games!
Palmpaasoptocht
Sinds 1960 wordt in Boxtel een Palmpaasoptocht gehouden. Een kleurrijke stoet van kinderen met allemaal een zelfgemaakte palmpaasstok gaan een lentegroet brengen aan de burgemeester. De stoet vertrekt om 12.00 uur, weer of geen weer, bij Residentie de Dommel aan het Molenpad onder muzikale begeleiding van het leerlingenorkest van de Gildebondsharmonie.