Buiten Boxtel is Jas een graag geziene gast tijdens Reuzenoptochten in Binnen- en buitenland, als Boxtelpromotie in de jumelage gemeente Wittlich (Duitsland) of tijdens de Vierdaagse van Nijmegen om de Boxtelse lopers een hart onder de riem te steken. Jas wordt tijdens deze activiteiten begeleid door de “Keigoeikes” voorheen een dansgroep, en de Jas band een muziekgroep van wisselende samenstelling.

Jas de Keistamper

Jas de Keistamper, de iconische reus van Boxtel, verscheen voor de eerste keer ten tonele op 30 april 1949, de eerste Koninginnedag van Koningin Juliana. Jas is het symbool van de wederopbouw van Boxtel.

In 1393 bleek een deel van de huidige Rechterstraat reeds verhard te zijn… De Rechterstraat maakte destijds deel uit van de verbindingsweg ’s Hertogenbosch – Luik. De naam “Keistamper”, is ontleend aan de stratenmakers en de verharde weg.

Jas verschijnt op Koningsdag en tijdens speciale gelegenheden, waarbij hij door de Burgemeester opgeroepen wordt met “Jas waor bende? “. Jas is 3,75 meter hoog, is een zelf lopende reus, kan zijn hoofd draaien, romp buigen en een arm uitsteken… en hij kan ook praten! Tijdens zijn verschijningen geeft Jas dan ook zijn mening over de gebeurtenissen.

Buiten Boxtel is Jas een graag geziene gast tijdens Reuzenoptochten in Binnen- en buitenland, als Boxtelpromotie in de jumelage gemeente Wittlich (Duitsland) of tijdens de Vierdaagse van Nijmegen om de Boxtelse lopers een hart onder de riem te steken. Jas wordt tijdens deze activiteiten begeleid door de “Keigoeikes” voorheen een dansgroep, en de Jas band een muziekgroep van wisselende samenstelling.

In 2007 heeft Jas een “make-over” gehad, sterk verjongd met een nieuw kapsel, nieuwe kleding en een lichter torso. De typische kiel, manchesterse broek, klompen en de pet zijn vanzelfsprekend gebleven als karakteristieke kenmerken.

In 2009 verscheen een vrouw in het leven van Jas. Hanne mi de Moor. “een Moor” is een waterketel, welke vroeger op de platte buis kachel stond om te allen tijde heet water beschikbaar te hebben. Enerzijds om het droge klimaat, veroorzaakt door de kachel in huis, te verbeteren door de waterdamp en anderzijds om de stoep schoon en ongedierte vrij te maken met kokend water. Hanne is gekleed in Brabantse streekdracht en heeft een waterketel vast, waarmee ze symbolisch de stoep reinigt.

In 2013 is Jas de Keistamper toegevoegd aan het Nationale Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van de VN-organisatie UNESCO en daarmee een boegbeeld voor de Reuzencultuur in Nederland.

Jas de Keistamper en Hanne mi de Moor zijn ingeschreven in de Burgerlijke Stand van Boxtel en zijn aangemeld bij de Federatie van Reuzen in Nederland.

Agenda van Jas en Hanne

2023
27 april 2023: Koningsdag Boxtel
26 mei – 25 juni 2023: Bon Salon ” ’t Boxtels Dorpsfeest”
21 juli 2023: Ontvangst Vierdaagse Lopers in Malden
17 september 2023:  Deelname aan de Internationale Reuzenoptocht in Goirle

2024
27 april 2024: Koningsdag Boxtel
2 juni 2024: Deelname aan de Internationale Reuzenstoet in Maastricht

Voor meer informatie over de Reuzen cultuur in Nederland, kijk op site van de Federatie van Reuzen in Nederland of stel je vraag via de contactpagina, hier is het ook mogelijk om je aan te melden als vrijwilliger om de Reuzen cultuur in Boxtel levend te houden!

Overzicht van Activiteiten

Op deze kalender staan de activiteiten voor 2022, waarbij Boxtel Vooruit de organisatie in handen heeft en/of direct bij betrokken is. Wil je meer weten over de activiteiten, kijk dan gerust verder!

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en het feit dat we sindsdien in vrijheid leven. Op deze dag staan we ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Eénmaal in de 5 jaar organiseren we in Boxtel activiteiten op Bevrijdingsdag.  Op 5 mei 2025, de eerstvolgende lustrumviering, staan we weer uitgebreid stil bij bevrijd Boxtel met activiteiten voor jong en oud.

Stapel op Sint

In 2015 heeft de Sint, kasteel Stapelen uitgezocht om te komen overnachten tijdens zijn bezoek aan Boxtel en omstreken. De schoolgaande kinderen (tot en met groep 3) uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde krijgen de mogelijkheid om met de klas het kasteel te bezoeken.

Intocht Sinterklaas

In opdracht van de Gemeente Boxtel en in goed overleg met de Sint en zijn Hoofdpiet lukt het ons om de dag na de landelijke intocht, de Sint en zijn pieten te verwelkomen in Boxtel. Dit jaar zal de Sint op zondag 13 november arriveren in Boxtel.

Kampina herdenking

Op de derde zondag van oktober herdenken we de bevrijding van Boxtel in natuurgebied “Kampina”, aan De Roond in Boxtel: de Kampina herdenking. In de Kampina werden Airborne’s verborgen gehouden en is ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen om de Airborne’s onder te brengen een monument opgericht.

Nationale Dodenherdenking

Jaarlijks herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties. Na een woorddienst in de Sint-Petrusbasiliek wordt de herdenking voortgezet bij het Indië-monument (op de Koppel) en worden er kransen gelegd op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk.

Koningsdag – Gedecoreerden

Traditioneel nodigt de gemeente Boxtel de dag vóór Koningsdag, de bewoners uit in de raadszaal, die een Koninklijke Onderscheiding krijgen. Uiteraard een spannende maar bovenal een feestelijke ontmoeting met familie, vrienden en bekenden. Op Koningsdag zelf worden alle gedecoreerden van de gemeente uitgenodigd voor een programma in de aula van het St.Lucas aand de Burgakker.

Boxtelse Oranje Feesten

De Boxtelse Oranje Feesten vinden plaats op 26 en 27 april op de markt. Na jaren komt dit jaar ook de Oranjebraderie weer terug en wel op zondag 30 april. De Boxtelse Oranje Feesten zijn een initiatief van Sichting Fistie Fijn (bestaande uit verschillende horeca ondernemers) en Boxtel Vooruit.

Koningsdag – Vrijmarkt & Kinderspelen

Activiteiten voor de kinderen zijn onlosmakelijk verbonden met Koningsdag, naast de landelijke Koningsspelen houden we dit jaar in Boxtel de Kingsday Games!

Palmpaasoptocht

Sinds 1960 wordt in Boxtel een Palmpaasoptocht gehouden. Een kleurrijke stoet van kinderen met allemaal een zelfgemaakte palmpaasstok gaan een lentegroet brengen aan de burgemeester. De stoet vertrekt om 12.00 uur, weer of geen weer, bij Residentie de Dommel aan het Molenpad onder muzikale begeleiding van het leerlingenorkest van de Gildebondsharmonie.