20 oktober 2024

Deze herdenking wordt georganiseerd door Stichting Boxtel Vooruit in opdracht van de Gemeente Boxtel.

Kampina herdenking

Op de derde zondag van oktober, dit jaar op zondag 20 oktober, herdenken we de bevrijding van Boxtel in natuurgebied “Kampina” aan De Roond in Boxtel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Airborne’s ondergedoken gezeten in het natuurgebied.

Bron: Gemeente Boxtel

De bevrijding van Boxtel vond plaats op 24 en 25 oktober 1944, wat de datum in oktober verklaard. Het monument in natuurgebied De Kampina is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen, die hebben geholpen om de vliegeniers en Airborne’s in de Kampina onder te brengen tijdens de tweede wereldoorlog. 

Bron: Onbekend

Bij deze herdenking zijn naast de familieleden van de omgekomen verzetsmensen, en de veteranen alle belangstellenden van harte welkom.

Na enkele sprekers en twee minuten stilte volgt het Wilhelmus. De burgemeester legt namens de gehele Boxtelse gemeenschap een krans. De kranslegging geschiedt met medewerking van Scouting Boxtel. Het Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris brengen achtereenvolgens een vendel- en een bloemengroet uit. De muzikale omlijsting is in handen van het koperensemble van de Gildenbondsharmonie. Als afsluiting schenkt het Gilde een kopje koffie of thee.

Bron: Peter de Koning

Het monument is door het Gilde St. Joris en St. Barbara in 2003 geadopteerd. Sindsdien dragen zij zorg voor het onderhoud van het monument.

Overzicht van Activiteiten

Op deze kalender staan de activiteiten voor 2022, waarbij Boxtel Vooruit de organisatie in handen heeft en/of direct bij betrokken is. Wil je meer weten over de activiteiten, kijk dan gerust verder!

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en het feit dat we sindsdien in vrijheid leven. Op deze dag staan we ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Eénmaal in de 5 jaar organiseren we in Boxtel activiteiten op Bevrijdingsdag.  Op 5 mei 2025, de eerstvolgende lustrumviering, staan we weer uitgebreid stil bij bevrijd Boxtel met activiteiten voor jong en oud.

Stapel op Sint

In 2015 heeft de Sint, kasteel Stapelen uitgezocht om te komen overnachten tijdens zijn bezoek aan Boxtel en omstreken. De schoolgaande kinderen (tot en met groep 3) uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde krijgen de mogelijkheid om met de klas het kasteel te bezoeken.

Intocht Sinterklaas

In opdracht van de Gemeente Boxtel en in goed overleg met de Sint en zijn Hoofdpiet lukt het ons om de dag na de landelijke intocht, de Sint en zijn pieten te verwelkomen in Boxtel. Dit jaar zal de Sint op zondag 17 november arriveren in Boxtel.

Kampina herdenking

Op de derde zondag van oktober herdenken we de bevrijding van Boxtel in natuurgebied “Kampina”, aan De Roond in Boxtel: de Kampina herdenking. In de Kampina werden Airborne’s verborgen gehouden en is ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen om de Airborne’s onder te brengen een monument opgericht.

Nationale Dodenherdenking

Jaarlijks herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties. Na een woorddienst in de Sint-Petrusbasiliek wordt de herdenking voortgezet bij het Indië-monument (op de Koppel) en in het Processiepark. Voorafgaand aan de woorddienst worden er kransen gelegd op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk bij de oorlogsgraven.

Oranje Festival Boxtel

Oranje Festival Boxtel vindt plaats van 26-28 april op de markt. De Boxtelse Oranje Feesten zijn een initiatief van Stichting (bestaande uit verschillende horeca ondernemers) met medewerking van Boxtel Vooruit.

Koningsdag – Gedecoreerden

Traditioneel nodigt de gemeente Boxtel de dag vóór Koningsdag, de bewoners uit in de raadszaal, die een Koninklijke Onderscheiding krijgen. Uiteraard een spannende maar bovenal een feestelijke ontmoeting met familie, vrienden en bekenden. Op Koningsdag zelf worden alle gedecoreerden van de gemeente uitgenodigd voor een programma in de aula van het St.Lucas aan de Burgakker.

Koningsdag – Vrijmarkt & Kinderspelen

Activiteiten voor de kinderen zijn onlosmakelijk verbonden met Koningsdag, naast de landelijke Koningsspelen houden we dit jaar in Boxtel de Kingsday Games!