2 december 2022

Het definitieve programma voor 2022 staat nog niet vast, maar zal begin november gecommuniceerd worden.

Stapel op Sint

In 2015 heeft de Sint, kasteel Stapelen uitgezocht om te komen overnachten tijdens zijn bezoek aan Boxtel en omstreken. De schoolgaande kinderen (tot en met groep 3) uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde krijgen de mogelijkheid om met de klas het kasteel te bezoeken. 

Bron: Peter de Koning

Tijdens het bezoek kunnen de kinderen de dagelijkse werkzaamheden van de pieten, zoals het inpakken van pakjes en pepernoten bakken bekijken en misschien zelfs wel een handje helpen… Naast de ruimtes waar de pieten werkzaam zijn mag natuurlijk een bezoek aan de slaapkamer en 
de werkkamer van de Sint niet ontbreken.

Bron: Peter de Koning

Tijdens de coronaperiode hebben we in samenspraak met de Sint een aangepast programma verzorgd. Het definitieve programma voor 2022 staat nog niet vast, maar zal begin november gecommuniceerd worden.

Bron: Peter de Koning

Stapel op Sint is een initiatief van Boxtel Vooruit en is mogelijk door de “Vrienden van Sint”, meer hierover is te lezen op de site van Stapel op Sint.

Bron: Peter de Koning

Overzicht van Activiteiten

Op deze kalender staan de activiteiten voor 2022, waarbij Boxtel Vooruit de organisatie in handen heeft en/of direct bij betrokken is. Wil je meer weten over de activiteiten, kijk dan gerust verder!

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en het feit dat we sindsdien in vrijheid leven. Op deze dag staan we ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Eénmaal in de 5 jaar organiseren we in Boxtel activiteiten op Bevrijdingsdag.  Op 5 mei 2025, de eerstvolgende lustrumviering, staan we weer uitgebreid stil bij bevrijd Boxtel met activiteiten voor jong en oud.

Stapel op Sint

In 2015 heeft de Sint, kasteel Stapelen uitgezocht om te komen overnachten tijdens zijn bezoek aan Boxtel en omstreken. De schoolgaande kinderen (tot en met groep 3) uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde krijgen de mogelijkheid om met de klas het kasteel te bezoeken.

Intocht Sinterklaas

In opdracht van de Gemeente Boxtel en in goed overleg met de Sint en zijn Hoofdpiet lukt het ons om de dag na de landelijke intocht, de Sint en zijn pieten te verwelkomen in Boxtel. Dit jaar zal de Sint op zondag 13 november arriveren in Boxtel.

Kampina herdenking

Op de derde zondag van oktober herdenken we de bevrijding van Boxtel in natuurgebied “Kampina”, aan De Roond in Boxtel: de Kampina herdenking. In de Kampina werden Airborne’s verborgen gehouden en is ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen om de Airborne’s onder te brengen een monument opgericht.

Spiegeltent “Bon Salon”

Spiegeltent “Bon Salon” is een cadeautje van de gemeente Boxtel aan alle inwoners van onze gemeente. Van zaterdag 11 juni tot en met zondag 3 juli biedt de spiegeltent in kasteelpark Stapelen, dagelijks onderdak aan culturele en sociaalmaatschappelijke activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en we trachten een programma te verzorgen met voor ieder wat wils. Het thema voor 2022 is “Doede mee, we doen het Samen”.

Nationale Dodenherdenking

Jaarlijks herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties. Na een woorddienst in de Sint-Petrusbasiliek wordt de herdenking voortgezet bij het Indië-monument (op de Koppel) en worden er kransen gelegd op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk.

Koningsdag – Gedecoreerden

Traditioneel nodigt de gemeente Boxtel de dag vóór Koningsdag, de bewoners uit in de raadszaal, die een Koninklijke Onderscheiding krijgen. Uiteraard een spannende maar bovenal een feestelijke ontmoeting met familie, vrienden en bekenden. Op Koningsdag zelf worden alle gedecoreerden van de gemeente uitgenodigd voor een programma in de Raadzaal.

Koningsdag – Kinderspelen

Activiteiten voor de kinderen zijn onlosmakelijk verbonden met Koningsdag, naast de landelijke Koningsspelen hebben we ook in Boxtel een gevarieerd programma.

Boxtelse Oranje Feesten

Na een verplichte rustpauze door Corona zijn de Boxtelse Oranje Feesten weer terug. Dit jaar vieren we zelfs 4 dagen feest! De Boxtelse Oranje Feesten zijn een initiatief van Boxtel Vooruit en Markt Horeca Boxtel. Het muziekprogramma wordt georganiseerd door 14 enthousiaste horeca ondernemers aan en om de Markt in Boxtel.

Palmpaasoptocht

Sinds 1960 wordt in Boxtel een Palmpaasoptocht gehouden. Een kleurrijke stoet van kinderen met allemaal een zelfgemaakte palmpaasstok gaan een lentegroet brengen aan de burgemeester. De stoet vertrekt om 12.00 uur, weer of geen weer, bij Residentie de Dommel aan het Molenpad onder muzikale begeleiding van het leerlingenorkest van de Gildebondsharmonie.